Boek Kickstart WordPress

Mijn website Hvier.nl was toe aan een vernieuwing. Een eis is dat ik zelf de website moet kunnen onderhouden. Tegenwoordig zijn er vele mogelijkheden om je eigen website te bouwen. Open source Joomla kwam voorbij maar het is WordPress geworden. Via WordPress.com heb ik eerst een blog aangemaakt om zelf te experimenteren. Ik kende het blogprincipe nog niet. Maar toen het kwartje viel werkt het eenvoudig en snel alleen zijn de mogelijkheden op deze gratis website te beperkt. Dus had ik al vlug besloten om WordPress op mijn server te zetten. Met behulp van Albert Jan van Weij (www.informationconcepts.nl) die ook de theme heeft gemaakt heb ik WordPress op mijn server gezet. Op het internet is veel te vinden over WordPress. Veelal verspreid, al dan niet verstopt tussen allerlei banners en flikkerende reclames. Omdat ik enige behoefte aan structuur heb ben ik op zoek gegaan naar een boek over WordPress. In het Engels is er keuze te over alleen is het nadeel dat je bepaalde zaken moet vertalen (met name in de programmatuur). Mijn keuze viel al snel op het Nederlandse boek Kickstart WordPress (Pearson toevallig ook mijn uitgever :-)) van Robbert Ravensbergen.  Het boek zorgt dat je snel met WordPress van start kunt gaan. Het geeft de basics helder weer. Voor verdieping wordt (terecht) verwezen naar andere bronnen. Verder zet het boek de valkuilen van WordPress goed neer. Tips en tricks zorgen dat je bijvoorbeeld niet vergeet jouw beveiliging op orde te brengen. Maar ook aan het gevonden worden door Google (Analytics) wordt aandacht geschonken. Een boek veroudert waardoor door updates informatie snel is achterhaald. Of een aanbieding die maar tot een bepaalde datum geldig is. 😉 De website van RobbertoverWordpress voorkomt dat. Er is zelfs gratis een hoofdstuk 9 te downloaden. Hierin wordt behandeld hoe je jouw eigen themes kunt maken. Wat het boek niet vermeldt is dat je soms de schrijfrechten op je server opnieuw bij het installeren moet laten instellen.  Ik kreeg in het begin een aantal foutmeldingen waardoor ik niet verder kon. Waarschijnlijk gebeurt dit sporadisch. Het duurde even voordat ik er zelf achter kwam dat bij het installeren van de permalinks of plugins de schrijversrechten goed moeten staan.  Gelukkig reageerde mijn provider Protagonist adequaat. En het boek? Dat is een aanrader.

2 thoughts on “Boek Kickstart WordPress”

  1. Hallo Andrew, Bedankt voor je positieve review! Ik zal eens kijken of ik in een mogelijke update van het boek iets meer kan vertellen over (sever)rechten.

  2. Dag Robbert, Graag gedaan. Ik wil binnenkort een andere site omzetten in WordPress. Eens kijken of deze zonder schrijfrechtenfoutmeldingen kan worden overgezet.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *